Deze duurzame wijkinitiatieven worden ondersteund door het Aanjaagfonds
De Subsidieregeling Aanjaagfonds ondersteunt duurzame wijk- en buurtinitiatieven die zich richten op energie(transitie), duurzaam vervoer en klimaatadaptatie. Het fonds steunt het project zowel financieel als met een Aanjager: een lokale professional die je gratis kan begeleiden met het opzetten van het initiatief. Er zijn al meer dan 130 projecten ondersteund. Van collectieve zonnepanelen en elektrische deelauto's tot het aanleggen van buurttuinen. Vraag hier subsidie aan uit het Aanjaagfonds.
Je kunt subsidie uit het Aanjaagfonds en hulp van een Aanjager aanvragen voor onder andere:
Wijkevenementen
Meerdere initiatieven hebben met behulp van het Aanjaagfonds wijkevenementen georganiseerd. Denk aan een buurtmarkt, bewonersavond, workshopreeks Klimaatgesprekken, Klimaatcarroussel of Wijkklimaatcafé. Zo wordt jaarlijks bijvoorbeeld het Duurzaamheidsevent uit het fonds gefinancierd, maar je kunt bijvoorbeeld ook een proefrit in een elektrische auto, repareercafé of informatiemarkt organiseren.
Vergroenen
Bepaalde wijken in Arnhem hebben door het heuvelachtige landschap meer last van water bij zware regenval. Minder verharding en meer groen voorkomt wateroverlast. Daarom zijn er onnodige tegels vervangen door groen in onder andere Klarendal en het Arnhemse Broek. Onder andere Klingelklimaat en GroenWest hebben met hulp uit het Aanjaagfonds groene daken aangelegd om wateroverlast te voorkomen. Groene daken houden namelijk regenwater vast en laten regenwater langzaam verdampen. Er zijn ook daken vergroend in onder andere Paasberg, Plattenburg en Kronenburg.
Wil jij ook zo’n project in jouw wijk? Doe dan een aanvraag bij het Aanjaagfonds.
Energie besparen en aardgasvrij worden
In verschillende wijken worden warmtecamerawandelingen georganiseerd. Bewoners krijgen hierbij inzicht waar de woningen warmte verliezen en hoe je dit kan verhelpen. Ook worden er blowerdoortests gedaan, waarmee je kunt zien hoe luchtdicht de woning is met behulp van rook. Duurzaam Craneveer heeft beide acties georganiseerd. VvE Zijpendaal heeft na warmtecamerawandelingen besloten om spouwmuurisolatie en driedubbel isolatieglas te laten plaatsen. In Arnhem-West is daarnaast een collectieve inkoopactie spouwmuurisolatie georganiseerd. Maar liefst 84 huishoudens hebben van het aanbod gebruik gemaakt.
Meerdere wijkinitiatieven hebben laten onderzoeken of hun wijk of buurt van het gas af kan. Zo bekeek Duurzaam Stadseiland bijvoorbeeld of overstappen op een warmtepomp een optie is voor bewoners. Er is dus van alles mogelijk. Wil jij ook een wijkactie organiseren over energiebesparing of gasloos wonen? Doe dan een aanvraag bij het Aanjaagfonds.
Elektrisch deelvervoer
Met behulp van het Aanjaagfonds plaatsten een aantal initiatieven elektrisch deelvervoer in hun straat of wijk. Op dit moment zijn er elektrische deelauto's in Arnhem West, Angerenstein en Alteveer/Cranevelt.
Zonne-energie
Meerdere wijkinitiatieven zijn bezig met de collectieve inkoop van zonnepanelen in de wijk. In het Spijkerkwartier en in Arnhem-West zijn daarnaast zonnepanelen gelegd op het buurtcentrum.