Een duurzaam wijkinitiatief met het Aanjaagfonds

Besparen

De Subsidieregeling Aanjaagfonds is een regeling van de gemeente Arnhem. De subsidie ondersteunt duurzame wijk- en buurtinitiatieven die zich richten op energie(transitie), duurzaam vervoer en klimaatadaptatie. Het fonds steunt zowel financieel als met een Aanjager: een lokale professional die je gratis kan begeleiden met het opzetten van het initiatief. Er zijn al meer dan 130 duurzame Arnhemse initiatieven ondersteund. Van collectieve zonnepanelen en elektrische deelauto's tot het aanleggen van buurttuinen. Vraag hier subsidie aan uit het Aanjaagfonds

Verschillende buren in Arnhem werken met hulp van een Aanjager en het Aanjaagfonds aan een duurzame wijk. Bijvoorbeeld door het starten van een deelauto- of vergroeningsproject.

Je kunt subsidie uit het Aanjaagfonds en hulp van een Aanjager aanvragen voor onder andere:

Wijkevenementen

Meerdere initiatieven hebben met behulp van het Aanjaagfonds wijkevenementen georganiseerd. Denk aan een buurtmarkt, bewonersavond, workshopreeks Klimaatgesprekken, Klimaatcarroussel of Wijkklimaatcafé. Zo wordt jaarlijks bijvoorbeeld het Duurzaamheidsevent uit het fonds gefinancierd, maar je kunt bijvoorbeeld ook een proefrit in een elektrische auto, repareercafé of informatiemarkt organiseren.

Een bezoeker van een wijkmarkt bekijkt ledlampen

Energie besparen en aardgasvrij worden

In verschillende wijken worden warmtecamerawandelingen georganiseerd. Bewoners krijgen hierbij inzicht waar de woningen warmte verliezen en hoe je dit kan verhelpen. Ook worden er blowerdoortests gedaan, waarmee je kunt zien hoe luchtdicht de woning is met behulp van rook. Duurzaam Craneveer heeft beide acties georganiseerd om bewoners te helpen met energie besparen. VvE Zijpendaal heeft na onderzoek met warmtecamerawandelingen besloten om spouwmuurisolatie en driedubbel isolatieglas te laten plaatsen. In Arnhem-West is daarnaast een collectieve inkoopactie spouwmuurisolatie georganiseerd. Maar liefst 84 huishoudens hebben van het aanbod gebruik gemaakt. 

Meerdere wijkinitiatieven hebben laten onderzoeken of hun wijk of buurt van het gas af kan. Zo bekeek Duurzaam Stadseiland bijvoorbeeld of overstappen op een warmtepomp een optie is voor bewoners. Er is dus van alles mogelijk. Wil jij ook een wijkactie organiseren over energiebesparing of gasloos wonen? Doe dan een aanvraag bij het Aanjaagfonds

Elektrisch deelvervoer

Met behulp van het Aanjaagfonds plaatsten een aantal initiatieven elektrisch deelvervoer in hun straat of wijk. Op dit moment zijn er elektrische deelauto's in Arnhem West, Angerenstein en Alteveer/Cranevelt.

Een moeder en kind benaderen een elektrische deelauto

Zonne-energie

Meerdere wijkinitiatieven zijn bezig met de collectieve inkoop van zonnepanelen in de wijk. In het Spijkerkwartier en in Arnhem-West zijn daarnaast zonnepanelen gelegd op het buurtcentrum. Molenbeke Energiecommissie plaatste zelfs meer dan 1.400 zonnepanelen op de tennishal om omliggende bewoners van stroom te voorzien. GroenWest heeft een postcoderoosproject. Omliggende huishoudens die zelf geen panelen op hun dak kunnen plaatsen, kunnen hier tóch eigenaar van zonnepanelen worden. 

Vergroenen 

Bepaalde wijken in Arnhem hebben door het heuvelachtige landschap meer last van water bij zware regenval. Minder verharding en meer groen voorkomt wateroverlast. Daarom zijn er onnodige tegels vervangen door groen in onder andere Klarendal en het Arnhemse Broek. Onder andere Klingelklimaat en GroenWest hebben met hulp uit het Aanjaagfonds groene daken aangelegd om wateroverlast te voorkomen. Groene daken houden namelijk regenwater vast en laten regenwater langzaam verdampen. Er zijn ook daken vergroend in onder andere Paasberg, Plattenburg en Kronenburg

Wil jij ook zo’n project in jouw wijk? Doe dan een aanvraag bij het Aanjaagfonds