Kees en Sabina verduurzamen hun monument

Besparen

Sabina en Kees hebben hun monumentale woning in de Transvaalbuurt verduurzaamd. Ze hebben dubbel monumentenglas, dakisolatie en zonnepanelen geplaatst. Bij het verduurzamen van monumenten is vaak meer mogelijk dan mensen denken. Vaak zelfs met energielabel A of B als resultaat! 

Wil jij ook je monument verduurzamen? Vraag gratis advies van een adviseur. 

Vaak meer mogelijk dan gedacht

Op het gebied van duurzaamheid en comfort scoren monumenten vaak niet zo goed. Veel mensen denken dan ook dat erfgoed niet verduurzaamd kan worden. Dit beeld klopt niet: er kan en mag best veel! Een bijzonder Arnhems voorbeeld is de Walburgiskerk. Dit rijksmonument is herbestemd tot hotel en er zijn duurzame maatregelen genomen. Nu heeft de voormalige kerk uit 1315 energielabel A! De afgelopen jaren zijn er ook bij veel andere Gelderse monumenten energiescans gedaan. Het bleek bij 90% van deze panden mogelijk om het energielabel naar A of B te krijgen. Mét behoud van de monumentale waarden en mét een goede terugverdientijd. 

Gratis hulp van een coach 

Wel vraagt het verduurzamen van een monument om een specifieke aanpak. Niet in ieder historisch raam kan bijvoorbeeld zomaar isolerend glas worden geplaatst. Ook kan de ligging in een beschermd stadsgezicht beperkingen stellen aan bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Kortom: je monument verduurzamen is heel goed mogelijk, maar vraagt om maatwerk. Heb je vragen over de verduurzaming van jouw monument of wil je advies aan huis? Mail dan naar duurzaamerfgoed@arnhem.nl. Indien gewenst komt - net als bij Kees en Sabina - een adviseur gratis bij je langs om de mogelijkheden te bekijken. 

Meer weten over het verduurzamen van monumenten? Kijk op Verduurzamen monumenten | Regionaal Energieloket